Időjárás

Csodálatos ködtengerben úszott Pécs!

Szokatlan fényjelenség vetődött Baranya megye székhelyére.

2018.01.29 16:52ma.hu

Szokatlan jelenséget kapott lencsevégre Sóki Tamás, az MTI fotósa január 28-án. A halo elnevezésű fényjelenséget és a gomolygó ködöt is megörökítette a fiatal fotós.

A halo elnevezésű fényjelenség látszik a Hold körül a Tubesről fotózva 2018. január 28-án. A gyűrű alakú fényjelenséget a 8-12 kilométer magasban elhelyezkedő felhőkben lévő jégkristályokon visszaverődött és megtört fénysugarak okozzák.

A Nap körül ilyen "dicsfény" akkor látható, ha a fény a troposzféra felső részében található jégkristályokon át ér el a felszínre. Noha elsőre érdekes szivárványnak tűnik, valójában nem az.

A kivilágított pécsi tévétorony a Tubesről fotózva 2018. január 28-án.

Köd gomolyog Pécs Deindol városrészében a Tubesről fotózva.

A néphagyomány szerint az ilyen dicsfény azt jelenti, hogy hideg idő várható, de vannak olyan értelmezések is, hogy egy komolyabb vihar előjele, amit a légkörben található nagyobb nedvességgel magyaráznak.

A halojelenségnek több típusa létezik, azonban mindet az 8-12 km magasban képződő fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A kristályok alakja és különös rendeződése, valamint a fénysugarak beesési szöge egyaránt felelős a megfigyelt halo típusáért. A fénysugarak visszaverődnek és megtörnek, valamint szóródhatnak, mint a szivárvány keletkezésekor. A jelenség lehet rövidke (pár másodperces), vagy tarthat több órán át. A légiforgalom növekedésével a jelenség egyre gyakrabban megfigyelhető a kondenzcsíkok miatt keletkező mesterséges felhőknél is. Meteorológiai szempontból többfajta halót különböztetünk meg - írja a Wikipedia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.