Időjárás-jelentés

Készüljön, mert sáros eső esik

Jelentős mennyiségű szaharai porszemcse halmozódott fel a légkörben, éjjel a Dunántúlon, majd szerdán a középső tájakon is sáros eső eshet.

2018.01.09 19:25ma.hu

Az elmúlt egy-két napban a Földközi-tenger nyugati medencéje fölött kialakult ciklon hosszan elnyúló hidegfrontja jelentős mennyiségű szaharai port és homokot kavart fel, amely aztán a magasban uralkodó erős déli-délnyugati áramlással a Földközi-tenger középső medencéje és Európa középső területei felé vette útját - írta az időkép.hu.

Az előrejelzések szerint kedd este főként Horvátország, Olaszország középső, valamint a Kárpát-medence nyugati, délnyugati területei fölött fordulhat elő a legnagyobb mennyiségben a légkörben.

Hazánk fölött már hétfőn is tekintélyes mennyiségű por halmozódott fel a légkör magasabb rétegeiben, amely sokfelé színesre festette a naplementét.

Kedden az esti óráktól nyugat felől nedvesebb levegő is érkezik, így előbb a Dunántúlon, majd szerdán napközben a középső tájakon is számítani kell esőre, mely kimoshatja a légkörben felgyülemlett por- és homokszemcséket. Ezt elsősorban úgy vehetjük észre, hogy az esőcseppek színe sárgássá válik, illetve a csapadékhullás után a tereptárgyakon, az utcán parkoló autókon vékony por, valamint homokréteg alakul ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.