Időjárás-jelentés

Olyan hideg van Amerikában, hogy fagyott cápákat mos partra a tenger

A hatóságok szerint mindegyik állat az extrém hideg miatt pusztult el.

2018.01.07 02:26ma.hu

Négy, jéggé fagyott cápát vetett partra a víz az Egyesült Államok keleti partján, a massachusettsi Cape Codnál. Nem csoda, hiszen az ország nagy részén az utóbbi napokban ítéletidő tombol. A déli szövetségi államokban több mint három évtized óta nem havazott, most Kalifornia és Arizona kivételével mindenütt hó borítja az országot, heves viharok, a keleti partvidéken bombaciklonnak elnevezett viharzónák terjeszkednek. Több államban szükségállapotot hirdettek.

A hím rókacápatetemek túlságosan fagyottak voltak ahhoz, hogy a kutatók azonnal megvizsgálják őket. A legutóbbi példányt szilveszter napján találták meg Wellfeet közelében, de előtte december 29-én Brewsternél került elő egy, néhány nappal korábban pedig onnan nem messze kettő is - írja az Index. A hatóságok szerint a mind a négy az extrém hideg miatt pusztult el.

A rókacápák nyaranta gyakran feltűnnek Cape Codnál, de télre általában délebbre szoktak vándorolni. Szakértők szerint 6,7 Celsius-fokos vízben már károsodik a szervezetük. A Nemzeti Éghajlati Adatközpont szerint csütörtökön a Cape Cod öböl vize 2,6 fokig hűlt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.