Oroszország-időjárás

Az idei lehet a legmelegebb év Oroszországban a mérések kezdete óta

Míg Európában 1 fokot emelkedett a középhőmérséklet, addig a normától való eltérés az ázsiai területeken volt a legerősebb, annak mértéke az adott területtől függően elérte a 2,5-3 fokot.

2017.12.04 19:48MTI

Az eddigi adatok alapján a távozó, 2017-es esztendő lehet a legmelegebb év Oroszországban a meteorológiai mérések kezdete óta - jelentette ki Roman Vilfand, az Oroszországi Föderáció Hidrometeorológiai Kutatóközpontjának igazgatója vasárnap a TASZSZ hírügynökségnek.

A központ munkatársai az első 11 hónap értékei alapján kiszámolták, hogy a középhőmérséklet a legmagasabb volt az oroszországi meteorológiai megfigyelések kezdete, vagyis 130 év óta. A normától való eltérés az ázsiai területeken volt a legerősebb, annak mértéke az adott területtől függően elérte a 2,5-3 fokot. Európában egy fokot emelkedett a középhőmérséklet.

Vilfand elmondta: a tendencia az előrejelzések szerint, főleg az ázsiai részeken, decemberben is folytatódik majd, ezért várhatóan rekordév lesz az idei. Hozzátette, az oroszországi tendencia egybeesik a globális felmelegedésre vonatkozó számításokkal, a jelenség hatása elsősorban a mérsékelt és magas földrajzi szélességeken észlelhető.

A szakember szerint világviszonylatban minden idők harmadik legmelegebb évét zárhatjuk az idén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.