Vihar

120 ezer háztartás még áram nélkül Csehországban

A helyenként óránkénti több mint 120-140 kilométer sebességű szélvihar következtében ketten meghaltak, a vihar által kitépett fák dőltek rájuk, és mintegy harminc személy sérüléseket szenvedett.

2017.10.30 09:07MTI

Több mint 120 ezer háztartás volt még hétfőn reggel is áram nélkül Csehországban a vasárnap átvonuló rendkívül heves, esővel kísért szélvihar következtében. A vasúti közlekedés továbbra is mintegy kéttucatnyi regionális vonalon szünetel - jelentette hétfőn reggel a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

A helyenként óránkénti több mint 120-140 kilométer sebességű szélvihar következtében ketten meghaltak, a vihar által kitépett fák dőltek rájuk, és mintegy harminc személy sérüléseket szenvedett. Országszerte komoly anyagi károk is keletkeztek, a nagy erejű szélvihar számos háztetőt rongált meg, középületeken és családi házakon, fákat, póznákat tépett ki. A nyugat-csehországi Most városában összedőlt egy fatemplom, Prágában a történelmi Kiállítási Palota tetejének egy részét tépte le a szél, míg Brünnben egy nagyobb üzletközpontban keletkeztek hasonló károk.

Az ország hét régiójában továbbra is energetikai vészhelyzet van. A Cseh Energetikai Művek (CEZ) közlése szerint vasárnap összesen mintegy félmillió háztartás volt néhány órára áram nélkül, de a problémák többségét hétfő reggelre sikerült eltávolítani. A több mint 120 ezer áram nélküli háztartásnak legkésőbb hétfő estére, kedd reggelre ígért újra áramot a CEZ. Súlyos probléma, hogy a magasfeszültségű vezetékek is mintegy 300 helyen vannak rongálódtak meg vagy szakadtak el.

A Cseh Meteorológiai Intézet szerint a legnagyobb erejű szélvihart - 180 km/h - az Óriás-hegység legmagasabb csúcsán, a Snezkán mérték vasárnap reggel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.