Égi jelenség

Látta már így hullámozni az eget? - videó

A görgőfelhő nagyon hasonlít a peremfelhőhöz, de nem túl pontos egy kalap alá venni őket.

2017.10.24 15:52ma.hu

A viszonylag kis magasságban kialakuló görgőfelhő alakja leginkább egy hosszú csőre emlékeztet, ami a saját tengelye körül forog. Ha úgy vesszük, egy oldalára fordított tornádóra hasonlít, de míg kisebb változataik veszélytelenek, addig a nagyobbak kísérőjeként viharos erejű szél, esetleg tornádó is kialakulhat.

Éppen ezért a görgőfelhők általában tengerek fölött vagy zivataros területeken jellemzőek. A talaj felett hosszan elnyúló alakzatok úgy alakulnak ki, hogy a süllyedő, hidegebb levegő kiszorítja a helyéről és felfelé hajtja a nedves, melegebb levegőt. A levegő eme keringése okozza a furcsa alakzatot és a forgást is.

A görgőfelhő nagyon hasonlít a peremfelhőhöz, de nem túl pontos egy kalap alá venni őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.