Időjárás-jelentés

Hurrikán-erejű vihar tombolt Németországban - négyen meghaltak

Berlinben leállították a közlekedést a városi gyorsvasút teljes hálózatán és valamennyi villamos vonalon.

2017.10.05 19:56MTI

Legalább négyen meghaltak csütörtökön Németországban a Xavier nevű viharban, amely az ország északi térségére csapott le.

Az anyagi károkat és közlekedési fennakadásokat okozó vihar Hamburgban és Mecklenburg-elő-Pomerániában egy-egy, Brandenburg tartományban két ember életét követelte. Hárman az autójukra dőlő fa okozta sérülésekbe haltak bele, a negyedik áldozat pedig azért vesztette életét, mert egy leszakadt faág a kocsijának szélvédőjébe csapódott.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) figyelmeztetést adott ki, amely szerint az óránkénti 110-120 kilométeres sebességű széllökésekkel érkezett vihar miatt az egész országban veszélyes fák, nagyobb épületek és villamos felsővezetékek közelében tartózkodni.

A legnagyobb fennakadás Berlinben keletkezett, ahol leállították a közlekedést a városi gyorsvasút (S-Bahn) teljes hálózatán és valamennyi villamos vonalon. A két nemzetközi repülőtéren akadozik a közlekedés, Schönefelden és Tegel is a járatok késésével kell számolni.

A tűzoltóság rendkívüli állapotot hirdetett, miután délután alig egy óra alatt csaknem 300 riasztást kaptak. Hamburgban, ahol már délelőtt megérkezett a vihar, a tűzoltókat 600 helyszínre hívták kidőlt fák, leszakadt felsővezetékek, megrongálódott tetőszerkezetek miatt. Máshol a heves esőzés okoz gondot, Kielben például négyzetméterenként 50 liter csapadékot hullott.

A vonatközlekedést az ország északi részén mindenütt leállították, így nem járnak a vonatok Hamburgban, Brémában, Schleswig-Holsteinben, Meckelnburg-Elő-Pomerániában, Alsó-Szászországban és Brandenburgban sem.

A DWD előrejelzése szerint a nyugatról kelet felé tartó front péntekre vonul el Németország fölül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.