Elképesztő felvétel

Csapó árhullám a Qiantang-folyón - videó

Elképesztő látvány, ahogy a Hold vonzásától meglóduló tengeri víztömeg hirtelen betódul egy folyó torkolatába.

2017.10.05 10:58ma.hu
hirdetés

A csapó árhullám egy természetes jelenség, évente egyszer fordul elő a Föld alig pár vidékén, ahol a Hold vonzásától meglóduló tengeri víztömeg hirtelen egy folyó torkolatába hatol be. Az összeszűkülő csatorna hatására a hullám hatalmasra duzzad, a kínai Qiantang folyó tölcsértorkolatánál alkalmanként 9 méteresre is megnő, ez vonzza az izgalomra vágyó kíváncsiskodókat. Minden évben tízezrek látogatnak el, hogy szemtanúi lehessenek a jelenségnek, mely egyáltalán nem veszélytelen. Az összecsapást persze minden évben a szökőár nyeri. Hiába figyelmezteti a hatóság a látványosságra összegyűlőket, hogy az árhullám mindenkit elsodorhat, a jelenség lázában égő bámészkodók egészen a partig merészkednek. A korábbi években a figyelmeztetések ellenére sokan túl közel merészkedtek a folyóparthoz és 2005 óta 27 turista halt meg a szökőár-figyeléssel összefüggő balesetekben. A magassága és sebessége alapján mindenképpen kiemelkedőnek tartott kínai árapály-jelenség hatalmas, s ennél fogva rendkívül látványos turisztikai eseménnyé vált.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.