Hurrikán

Puerto Rico humanitárius válságban

Azonnali segítséget kér a washingtoni törvényhozástól.

2017.09.26 08:34MTI

Humanitárius válságtól tart és hétfőn este azonnali segítséget kért a washingtoni törvényhozástól az özönvízszerű esőzések és az áradások nyomán keletkezett károk miatt Puerto Rico kormányzója, Ricardo Rossello.

A kormányzó hétfőn este Puerto Rico fővárosában, San Juanban tartott sajtóértekezletet, ahol "azonnali intézkedéseket" kért Washingtontól. Donald Trump amerikai elnök közölte: tisztában van a nehézségekkel.

A Maria hurrikán - amely időközben Észak-Karolina partjainál, immár trópusi viharként pusztít - Puerto Ricón az eddigi adatok szerint legalább 13 halálos áldozatot követelt, az erős szél, a heves esők és az áradások csaknem teljesen tönkretették a sziget áramszolgáltatását és a telekommunikációs hálózatát is. A kormányzó attól tart, hogy az emberek tömegesen hagyják majd el a szigetet, s ezért is sürgette az azonnali és hatékony intézkedéseket.

A sajtóértekezleten jelen volt az országos katasztrófa-elhárítási hivatal (Fema) vezetője, Brock Long is, aki kifejtette: a szervezetnek rengeteg a munkája, egyelőre az életmentésre összpontosít. "A nap 24 órájában folyamatosan dolgozunk, hogy eltakarítsuk a romokat és legalább az áramszolgáltatás helyreálljon" - mondta Long.

A szigeten tartózkodik Tom Bossert, Donald Trump elnök belbiztonsági tanácsadója is. Bossert megbeszélést folytatott a kormányzóval, majd hangsúlyozta: Puerto Rico "mindent megkap, amire szüksége van".

Donald Trump hétfőn este Twitter-bejegyzésben erősítette meg, hogy Puerto Rico "nagy nehézségekkel" küzd. Az elnök utalt arra, hogy a szigetnek "már eleve nagyon rossz állapotban volt az infrastruktúrája" és Puerto Rico "óriási adóssággal" küszködik, s ezért is nézz szembe különösen nagy nehézségekkel. "Az elektromos hálózata régi, nagyon rossz állapotban van, és tönkrement. A sziget nagy része megsemmisült, ugyanakkor (Puerto Rico) dollármilliárdokkal tartozik a Wall Streetnek és a bankoknak és ezt tiszteletben kelt tartani" - fogalmazott a mikroblogban Trump. Hozzátette: jelenleg az élelmezés, a víz biztosítása és a gyógyszerellátás a legfontosabb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.