Hurrikán

Tovább menetel a kegyetlen Maria hurrikán

Újabb áldozatai vannak a borzasztó forgószélnek.

2017.09.22 07:02ma.hu

További emberéleteket követelt csütörtökre a Maria nevű hurrikán a karibi térségben: 15 ember vesztette életét a Dominikai Közösségen (Dominica szigetén), kettő a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe szigetén, egy pedig az Egyesült Államok társult államán, Puerto Ricón. Három embert az óriási hullámoktól felborult hajóról mentettek ki helikopterrel.

A hurrikán csütörtökön a Dominikai Köztársaságra csapott le, a felkorbácsolt tenger hullámai elöntötték a szigetország partjait. Húsz embert eltűntnek nyilvánítottak, így a halottak száma valószínűleg emelkedni fog. A vihar óránként 185 kilométeres sebességű széllel folytatta útját észak-északnyugati irányba.

Az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) előrejelzése alapján a vihar helyi idő szerint csütörtök este közelítette meg a Turks- és a Caicos- és a Bahama-szigeteket.  A trópusi ciklon Puerto Ricóra még szerdán csapott le óránként 260 kilométeres széllel, egy ember meghalt, mert rádőlt egy fa.

Egy hajó is eltűnt, a fedélzetén két felnőttel és két gyerekkel, de végül sikerült kimenteniük a felborult vízi járműről három embert, egy nőt és két gyermeket. A negyedik utasnak már csak a holttestét találták meg. A túlélőket a brit haditengerészet helikoptere vette fel a 160 kilométer óránkénti széllökések által felkorbácsolt, hat méter magas hullámok között sodródó hajóról a Puerto Ricó-i Vieques partjai előtt.

A helyi hatóságok jelentése szerint a trópusi ciklon Puerto Ricón több tucat települést elvágott a külvilágtól, fákat csavart ki gyökerestől. A vihar szinte az egész szigeten áramkimaradást okozott.

 Donald Trump amerikai elnök csütörtökön katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Puerto Ricót, egyúttal jelezte, hogy várhatóan a közeljövőben odalátogat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.