Viharos szél

73 centit lendült ki a Balaton!

A Balatonnál is megtette hatását a csütörtöki viharos délnyugati szél: 73 centimétert lendült ki a tó vize!

2017.09.15 14:18ma.hu

Aki tegnap Balatonmáriafürdő környékén járt, meglepődve tapasztalta, hogy a víz alacsonyabb, mint idén bármikor. Szárazra került a nádasok előterében a homokpad, az iszapfelszínekből kilátszottak a kagylók, a kikötőben számos hajó oldalára dőlt, ahogy lógva maradt a kikötőkötelén, vagy felült a fenékre. Az átmeneti vízszintcsökkenés oka a vízlengés - számolt be az Időképnek Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársa.

Forrás: Időkép

Ismert jelenség a tavon, hogy a hosszában fújó délnyugati szél át tudja nyomni a vizet a keleti medencébe, ilyenkor délnyugaton néhány óra leforgása alatt lecsökken a vízszint, északkeleten pedig emelkedik. Ez történt tegnap is: az egyre erősödő délnyugati szél északkelet felé haladó áramlást okozott. A csütörtök délelőtti MODIS műholdképen látszik, hogy erősen felkeveredett, barna a víz, kivéve a Tihanyi-félsziget szélárnyékát, ahol még viszonylag átlátszó (zöld), ez az állapot figyelhető meg a kompról készült fotón is.

A legnagyobb kitérés idején, tegnap este 6-kor Keszthelyen extrém alacsony, +48 cmes vízállást mértek, míg Balatonfűzfőn ugyanebben az időpontban extrém magas, +121 cm-es árvizet, mindeközben a tó átlag vízállása +90 cm maradt. A kilendülés mértéke így 73 cm, amely ritka ugyan, de nem rekord: 1962-ben 103 cm-es kilendülést is mértek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.