Aurora borealis

Csodálatos sarki fény jelent meg Skóciában a mágneses vihar nyomán - videó

A hét közepén mértek nem mindennapi napkitörést. Olyan heves volt, hogy nem csak a Föld északi sarkánál volt látványos a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett időleges fényjelenség.

2017.09.10 07:30ma.hu

Igen hevesnek mondható napkitörést észleltek a NASA szakemberei az AR2673-es számú napfolt tevékenységeként, ahonnan egyébként még több X-osztályú kitörés is várható.

A szeptember 6-ai, 9,3-es erősségű kitöréskor elindult napszél pénteken érte el elsőként a Föld légkörét. Hatására G3-es, azaz igen erős geomágneses vihar alakult ki, a kitörést követő koronakidobódás eredményeként a Földet elérő napszél a heves geomágneses vihar mellett a sarkoktól kissé távolabbi pontokon, alacsonyabb szélességi körökön intenzív sarki fény tevékenységet eredményezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.