Hurrikán

Trópusi viharrá szelídült a Katia Mexikó fölött

A nap végére akár teljesen elfogyhat az ereje a viharnak.

2017.09.09 12:15MTI

Az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC) szombaton közölte, hogy trópusi viharrá szelídült a Saffir-Simpson-féle hurrikánskálán korábban a legalacsonyabb, egyes szintre besorolt Katia Mexikó fölött.

A nyugati irányba, Mexikó belseje felé haladó szélvihart óránkénti 72 kilométeres széllökések kísérik.

A Katia hurrikán közép-európai idő szerint szombat hajnali négykor érte el Mexikó partjait a Veracruz szövetségi állambeli Tecolutlától északra óránkénti 120 kilométeres széllökésekkel.

Szombat reggel hétkor az óránkénti 13 kilométeres sebességgel haladó vihar középpontja Veracruztól 175 kilométerre északnyugatra, Tampicótól pedig 220 kilométerrel dél-délkeletre volt.

Szakértők szerint a Katia ereje teljesen elfogyhat a nap folyamán, ugyanakkor nyomában heves esőzések, áradások és földcsuszamlások várhatóak, ami nehezítheti a földrengést követő munkákat. Mexikót csütörtök éjjel 8,1-es erősségű földrengés rázta meg, amelyben legkevesebb 61-en meghaltak.

Eközben a holland haditengerészet tagjai helikopterekről röplapokat szórtak szét a Szent Márton-sziget déli része fölött, amelyben arra kérték a lakosokat, hogy keressenek menedéket a négyes fokozatú, egyre közeledő José hurrikán elől. A José a hétvége folyamán vonulhat el a sziget mellett, amelyen szerdán már az ötös kategóriájú Irma is végigsöpört.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.