Időjárás-jelentés

Több megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a szél és az eső miatt

Több megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki az erős szél, illetve a sok eső veszélye miatt szerdára. A katasztrófavédelem is arra hívta fel a figyelmet, hogy északnyugaton a szél, a középső és keleti országrészben a sok eső okozhat gondokat.

2017.04.19 04:33MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: az ország keleti felén jelentős, 20 millimétert meghaladó csapadékra kell számítani szerdán, de az Alföldön területi átlagban 30 milliméternél is több eső hullhat. A sok eső miatt öt megyére - Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok - adtak ki másodfokú figyelmeztetést. További kilenc megyére - Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna -, valamint a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a nap folyamán várható jelentős mennyiségű eső miatt.

Emellett a Dunántúl nagyobbik, északnyugati felén viharossá fokozódik a szél is. Szerdán napközben az Alpokalján - elsősorban a Kapuvár és Zalaegerszeg közötti sávban - akár óránkénti 80-100 kilométeres széllökések is lehetnek. A szél veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Zala és Vas megyére adták ki a másodfokú figyelmeztetést, míg Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy és Veszprém megyére elsőfokú a figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat kitért arra is, hogy szerdán az Északi-középhegységben 600-700 méter felett, a Dunántúli-középhegység keleti felén és a Mecsekben a 400-500 méter feletti részeken vizes, több centiméteres hóréteg kialakulására is készülni kell.

Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet 0 és 5 fok között lesz, a nappali maximumok 2 és 9 fok között alakulnak. A Dunántúlon a viharos északi, északnyugati szél tovább ronthatja a hőérzetet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is felhívta a figyelmet a hideg, viharos időjárás veszélyeire. Az elkövetkező napokban megváltozott útviszonyokra is számítani kell. Az erős széllökések faágakat törhetnek le, fákat dönthetnek ki, és az elektromos hálózatban károk keletkezhetnek, így a szolgáltatásban hosszabb-rövidebb ideig tartó zavarok lehetnek - írták.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.