Idétlen idők

Jégcunami öntötte el a Balaton partját

Közel 2-3 méteres magasságig feltorlódott jégtáblák árasztották el a balatoni partot.

2017.03.02 18:06ma.hu
Képek: idokep.hu

Bár jóval lassabban bontakozik ki a jelenség, mint amikor folyadék formájában van jelen a víz, de legalább annyira látványos. Jégcunami akkor alakul ki, amikor a vízparton nagy mennyiségű jég torlódik össze, amit konstans és erős szél fúj a partok felé. A jéglökés néven is ismert természeti jelenség kísértetiesen hasonlít a folyékony víz alapú szökőárakra, ugyanolyan formában támadja meg a partokat. Csak, míg utóbbi alig pár perc alatt akár több száz méternyi mélységben képes tönkretenni az érintett partszakaszt, addig a jéglökések ennél sokkal komótosabban haladnak előre. De legalább olyan megállíthatatlanul. Nem ritkán elég erősek lehetnek ahhoz, hogy fákat döntsenek ki, házakat rongáljanak meg vagy használhatatlanná tegyék az útjukba kerülő kikötőket.




Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.