Görög minta

Olyan volt az égen, amit eddig csak rajzfilmen látott!

Ritka meteorológiai látványosság Kelvin-Helmholtz felhő, mely leginkább egy szökőár hullámaira hasonlít.

2017.02.17 21:15ma.hu

A Kelvin-Helmholtz-hullámnak nevezett jelenség ritka, de nem csak felhőknél fordul elő, ráadásul nem csak a Földön; csillagászok ugyanis a Szaturnusz légkörében is fotóztak már ilyet. A Kelvin-Helmholtz instabilitás a turbulencia egyik formája, akkor jön létre, ha egy gyorsabban mozgó, és egy stabil gáz- vagy folyadékréteg találkozik. Az érintkezési felületnél a gyorsan mozgó réteg felkorbácsolja az alatta levő, lassabb és sűrűbb réteg felületét. Ha a sebességkülönbség éppen elér egy bizonyos pontot, iylen látványos hullámok alakulnak ki.

Severe Weather Europe

A kép La Manche-nál készült, ez az Atlanti-óceánnak az a része, amely elválasztja egymástól Nagy-Britannia fő szigetét Franciaország északi partjaitól, illetve a Doveri-szoroson keresztül összeköti az Északi-tengert az Atlanti-óceán törzsterületével.

Aznap Barcelonánál is fotóztak ilyet

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.