Légköroptikai jelenség

Hegyi kísértet jelent meg a ritka fehér szivárvány alatt

Döbbenetes, mit kaptak lencsevégre Írországban a minap!

2017.02.05 11:58ma.hu

Az Ír Köztársaság északnyugati részében található Donegal megyének egy részén terül el az Errigal hegy, ami felett csodálatos légköroptikai látványosságok jelentek meg egyszerre.

"Aki a hegyek között hal meg, az halála előtt még megpillantja a brockeni kísértetet" - tartja egy mondás a hegymászók között.

Az egyik nevével ellentétben természetesen nem kísértet, csupán egy légköroptikai jelenség, amelyet brocken-i ködívnek is hívnak. Olyan, akárcsak a délibáb vagy éppen a szivárvány. Úgy keletkezik, hogy a ködcseppekre vagy a felhőben lévő vízcseppekre fény vetül. Azért látszik emberi alaknak, mert a szemlélő saját sziluettjét látja a felhőben.
A különleges jelenséget először 1780-ban figyelte meg Johann Silberschlag.

A másik pedig a fehér szivárvány vagy más néven ködív, mely annyiban hasonlít az igazi szivárványhoz, hogy ív alakú és ugyanúgy víz kell hozzá. A ködívhez viszont nem kellenek nagy vízcseppek, elég csak sok-sok mikroszkopikus vízmolekula, amik ilyen érdekesen törik a fényt.

Bernard Geraghty Landscape Tours


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.