Hideg idő

Újabb hat emberéletet követelt a lengyelországi fagy

Keddre virradóra Lengyelországban sok helyütt mínusz 20 fok alá ereszkedett a hőmérő higanyszála, a kis-lengyelországi vajdaság hegyvidéki községeiben pedig a hőmérséklet megközelítette a mínusz 30 fokot is.

2017.01.10 11:10MTI

Egy nap alatt - kedd hajnalig - újabb hat emberéletet követelt a lengyelországi fagyos időjárás - közölte a lengyel kormány biztonsági központja (RCB).

Múlt csütörtök óta 28-an, november elejétől pedig összesen 71-en haltak meg a hideg miatt.

Keddre virradóra Lengyelországban sok helyütt mínusz 20 fok alá ereszkedett a hőmérő higanyszála, a kis-lengyelországi vajdaság hegyvidéki községeiben pedig a hőmérséklet megközelítette a mínusz 30 fokot is.

Fotó: EPA

Varsóban mintegy húsz - 1500 férőhelyes - szálláshelyet és két melegedőt működtetnek az önkormányzati, egyházi, karitatív szervezetek. A rendőrség a katolikus Caritas segélyszervezet munkatársaival és önkéntes orvosokkal együtt folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet, pokrócokat, ruhát, meleg ételt visz a hajléktalanoknak. A fagyos idő ellenére a hajléktalanok szemlátomást nem keresik fel a melegedőket, sajtóértesülések 98 százalékuk nem veszi igénybe őket.

A hideg ellen védekezés a tűzveszély fokozódásával is jár. Múlt csütörtöktől a tűzoltóságot 1500 alkalommal riasztották lakástüzek miatt, melyekben 14-en veszítették életüket, és 73-an megsérültek.

A fagyos időjárás és szélcsend miatt a közép- és dél-lengyelországi vajdaságokban továbbra is szmogriadó van érvényben. A sziléziai Rybnik városban a fokozott légszennyezettség miatt kedden iskolaszünetet rendeltek el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.