Időjárás-jelentés

El lehetett látni a János-hegyről a Magas-Tátráig

A hidegfront által kitisztított légtömegben kiváló látási viszonyok alakultak ki.

2016.12.14 11:57ma.hu
A kontrasztosított kivágaton a havas hegyvonulatok részletei is jól kivehetők.

Az alsó 3 km-es rétegben igen száraz volt a levegő, ami hozzájárult a jó légköri átlátszósághoz. A közeli infravörös tartományban készült fényképeken pedig ilyenkor különösen kontrasztosan jelennek meg a távoli hegyvonulatok és objektumok.

2016.12.13-án reggel a Normafától és a János-hegyről a Magas-Tátra, illetve az Alacsony-Tátra vonulatait is sikerült fotókon megörökíteni. A kontrasztos felvételeket egy átalakított fényképezőgép és egy infravörös szűrő alkalmazása tette lehetővé. A fényképezőgép így arra vált alkalmassá, hogy a szenzor a szemmel már nem látható tartományban, főként a 0,9-1,1 mikrométer körüli hullámhosszúságú sugarakat detektálja. A hosszabb hullámhosszúságú sugarak kevésbé szóródnak az aeroszol részecskéken, emiatt a szennyeződés kevésbé befolyásolja a távoli objektumok észlelhetőségét.

A felvételeket Simon André készítette. A hagyományos fénykép felvételen a nagyon távoli hegyek nem ismerhetők fel.

Távolban halványan látszanak a Magas-Tátra hegycsúcsai.


A Magas-Tátra a Naszály hegységtől jobbra látható a nyíllal jelölt irányban. A felvétel a jános-hegyi kilátóból készült.


A Normafától is látszanak a Magas- és Alacsony-Tátra hegycsúcsai a Hármashatár-hegy mögött.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.