Forgószél

Nagy erejű ciklon tépi Indiát

Indiában április és december között fordulnak elő nagy erejű ciklonok, ezek gyakran halálos áldozatokkal és komoly anyagi károkkal is járnak.

2016.12.12 21:20ma.hu
hirdetés

A Vardah nevű ciklon a Bengáli-öböl felől hétfő délután érte el Tamilnádu állam székhelyét, Csennait, az egyik legnagyobb indiai várost. A széllökések sebessége az óránkénti 100 kilométert is eléri. Tamilnádu és Ándhra Prades szövetségi államok tengerparti területein már vasárnap estétől heves esőzés is volt.

A meteorológiai szolgálat felszólította a helyi halászokat, hogy a közeledő ciklonra tekintettel semmiképp ne hajózzanak ki a tengerre.

Indiában április és december között fordulnak elő nagy erejű ciklonok, ezek gyakran halálos áldozatokkal és komoly anyagi károkkal is járnak. Nem ritka, hogy tízezreket kell evakuálni. 1999-ben hatalmas erejű forgószél tombolt mintegy 30 órán keresztül a kelet-indiai partvidéken, Orisza államban, a széllökések ereje elérte az óránkénti 300 kilométeres sebességet. A “szuperciklon” több mint 10 ezer ember halálát okozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.