Időjárás-jelentés

Fokozatosan mérséklődik a viharos szél

Mindenki nyugodjon le, pénteken, a hajnali, reggeli órákban csak a legerősebb széllökések.

2016.12.02 07:25ma.hu

Pénteken, a hajnali, reggeli órákra várhatóak a legerősebb széllökések. Az ország északnyugati, északi területein, valamint Pest-megye tág körzetében a széllökések elérik a 70-90 km/órát. A Sopron, Tihany, Baja vonaltól északkeletre, szeles, de az évszakhoz képest enyhe idővel indul a nap, míg a szélcsendesebb délnyugati országrészben több fokkal fagypont alá hűl a levegő.

Napközben az ország középső sávjában gyakran viharos erejű északnyugati szél fúj, északkeleten picivel mérsékeltebb, de erős, a délnyugati határszélen pedig gyenge légmozgás várható. A reggeli időszakban várhatóak a legerősebb széllökések, majd fokozatosan mérséklődik a légmozgás, de az esti órákban még előfordulnak 40-50 km/órás lökések.

Mindemellett a kezdetben még erősebb felhőzet szakadozik, csökken. A legtovább a délnyugati térségben valószínű felhős idő. Kezdetben szórványosan futó záporok, havas eső, illetve hózáporok alakulnak ki, majd a délután folyamán már csak a felhősebb délnyugati térségben várható kisebb csapadék.

Közlekedésmeteorológia

Pénteken a viharos északnyugati széllökésekre külön figyelmet kell fordítani! Emellett záporoktól, havas eső záporoktól, hózáporoktól nedves útszakaszokra kell felkészülni - írja az eumet.hu.

Szombaton délelőtt, a középső országrészben még élénk északnyugati szél várható, de jelentősen gyengül a péntekihez képest az ereje. Nyugaton, illetve északkeleten gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. Zömmel napos idő ígérkezik, délnyugaton, illetve északkeleten várható időről-időre felhősödés. Egy-egy futó hózápor nem kizárt, de jelentős csapadéktól nem kell tartani. Ismét csökken a hőmérséklet.

Vasárnap már gyenge légmozgás, illetve szélcsend mellett, hajnalban erősebb fagyra kell számítani. Foltokban köd is kialakulhat. Napközben még többnyire szűrt napsütéses, egyre hidegebb időre van kilátás, gyenge északias légmozgással. Időről-időre, különösen az északi országrészben mérsékelten vastag fátyolfelhőzet zavarja a napsütést. Csapadék nem várható.

Hétfőre többnyire derült, reggel erősen fagyos és napközben is csak épphogy fagypont feletti, hideg idő ígérkezik. Gyenge, délies légmozgás mellett, a derült ég ellenére a párásság sokfelé erősen szűri a nap sugarait.

Kedden is előreláthatólag még többnyire kisüt a nap. A Dél-Dunántúlon egy napra enyhülésben is lehet bízni, de északon, északkeleten már előfordulhatnak tartós ködfoltok, szürke, ködfelhős területek, melyekben fagypont körül marad a hőmérséklet.

Szerdán, csütörtökön már fokozatosan erősödik a párásság, megjelennek a tartósan szürke ködfoltok. Kezdetben csak kis körzetekben, majd egyre kiterjedtebben megmarad a szürke ködfelhőzet is a napos körzetek mellett. Ismét csökken kissé a hőmérséklet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.