Idétlen idők

Uruguayban azt hitték, hogy eljött a világvége

Lélegzetelállító légzuhatag vonult át az égen. Mindössze pár percig tartott, de orkánt megszégyenítő szelet okozott.

2016.11.27 19:19ma.hu
hirdetés

A légzuhatagok (downburst) nagy sebességű légáramlások, amelyek elsősorban zivatarok, olykor azonban záporok környezetében is előfordulnak. A zivatarban fellépő csapadék lehűti a zivatarban található levegő egy részét. A lehűtött légtömegek nagyobb sűrűséggel rendelkeznek és nagyobb nyomás alatt állnak, mint az azt körülvevő illetve a zivataron kívül eső levegő. Ennek következtében a légtömegek a zivatarok peremén légzuhatagok formájában rendkívül nagy sebességgel a talaj felé süllyednek és kiszorítják továbbá felszállásra késztetik az ott található melegebb levegőt. Minél szárazabb a levegő, annál erősebb a légzuhatag, amely olykor elérheti 118 km/óránál (orkánerősségnél) nagyobb sebességet is.

Fotók: Severe Weather World




Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.