Nem mindennapi látvány

Melléknap és glória is felragyogott az égen - képek, videók!

Ha volt tízmilliószoros nap, ha nem, az égen több csodálatos látvány is feltűnt szombaton.

2016.10.23 14:13ma.hu
Fotó: Kovács Natália

Szombat délután a fenti légköroptikai jelenség szemtanúi lehettek azok, akik felemelték tekintetüket az égre. Az úgynevezett melléknap egy fénytörési jelenség, amely a Naptól oldalirányban 22-30 fok távolságra jelenhet meg, miután a lapos, hatszögletű kristályok a két oldalon felfényesedést okoznak. Belső oldaluk vörös, a külső pedig kékes, ám gyakran csak fehéres foltként látjuk. Az angolszász irodalomban egyébként hold- vagy napkutyáknak nevezik. A sokszor csak a Nap egyik oldalán látható jelenség, gyakori, hogy egy elhaladó repülőgép kondenzcsíkján alakul ki, ha az megfelelő pozícióban van a Naphoz képest.

Ugyanígy szombaton, felavatták a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján található prédikálószéki kilátót, mely gyönyörű kilátást nyújt a Dunakanyarra.

A 639 méteren álló, 12 méteres kilátót a Pilisi Parkerdő Zrt. építtette és webkamerát is telepítettek, mely szombat délelőtt a köd feloszlása közben glória-jelenséget örökített meg.

A ködös lelátó - Pilisi Parkerdő Zrt. FB-oldal

Szombat reggelre a térséget sűrű köd lepte el, mely aztán a kora délelőtti órákban ritkulni, oszlani kezdett. Egész nap pedig teljes pompájában ragyogott a szivárvány minden színében játszó, őszi erdőket és mezőket felsorakoztató táj.

Kép: Kerék Lívia FB-oldal

A webkamera a köd feloszlása közben egy nagyon szép légköroptikai jelenséget, úgynevezett glóriát örökített meg, a gyorsított felvételen nagyon jól látható, ahogyan többször is feltündököl a látványos légköroptikai jelenség:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.