Ufóhídként is emlegetik a helyiek

Színes fényárral jelzi a másnapi időjárást Pozsony egyik hídja

Ha a híd esténként sárga fényárban úszik, az derült, napos időt jelez másnapra, a piros szelet és hideg időt jósol...

2016.10.18 12:44MTI

Hétfőtől minden este színes fényárba borul a pozsonyi Szlovák Nemzeti Felkelés (SNP) hídja, amelyen a kivilágítás színével jelzik a másnapra várható időjárást.

A hidat – amelyet a pozsonyiak ufóhídként is emlegetnek a tartópillérén elhelyezett csészealj alakú étterem miatt – számítógépek vezérelte LED-es fényszórórendszerrel világítják ki.

A rendszert irányító számítógépek online összeköttetésben vannak a főbb időjárás-előrejelző portálokkal és azok aktuális adatai szerint változtatják a megvilágítás színét.

Ha a híd esténként sárga fényárban úszik, az derült, napos időt jelez másnapra, a piros szelet és hideg időt jósol, a kék színű fény alapján csapadék várható, ha pedig zölden világítanak a lámpák, akkor ködös, felhős időre lehet számítani. Az időjárásjelző fények nem állandóan világítanak, hanem minden negyedórában öt percre gyúlnak fel.

Ufóhídként is emlegetik a helyiek (AFP)

"Egy okos megoldásról van szó, pontosan olyanról, amilyet a jövőben akarunk. Azt szeretnénk, hogy Pozsony modern, okos megoldásokkal és attraktív közterületekkel teli város legyen" - nyilatkozta a projektről Ivo Nesrovnal, Pozsony főpolgármestere a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek.

Az ötlet, hogy a várható időjárást egy épület megvilágításának változó színeivel jelezzék előre, nem számít teljesen egyedülállónak, hasonló rendszert már Isztambulban is használnak, ott egy torony színei jósolják meg a másnapi időt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.