Meteorológia

Ausztriába már megérkezett, de nálunk is leeeshet az első hó

Az ország sok pontján bekapcsolták a fűtést.

2016.10.05 07:00ma.hu

Szerdán északkeleten erősen felhős vagy borult idő várható, szórványosan valószínű eső, záporeső. Az ország többi részén a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett felhőátvonulásokra számíthatunk, és csak néhol lehet futó zápor. Az északnyugati, északi szelet erős, többfelé viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 14 fok között várható, északkeleten lesz a hidegebb.

Csütörtökön erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, délnyugaton lesz vékonyabb a felhőzet. Sokfelé várható eső, zápor, a több csapadék északkeleten valószínű. A Dunántúlon az északnyugati, az Alföldön a nyugati, délnyugati szelet kísérik erős, néhol viharos lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 13 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb.

Pénteken éjszaka felszakadozik a felhőzet, de napközben is sok felhő valószínű, csak rövid napos időszakokra van kilátás. Északkeleten szórványosan, másutt helyenként várható záporeső. Az északnyugati, nyugati szél néhol erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között alakul, de északkeleten néhol gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között várható.

Szombaton rövid napos időszakok mellett nagyobbrészt erősen felhős idő valószínű. Helyenként eső, zápor várható. Az északnyugati, északi szél néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 7 fok között alakul, de a gyengén felhős tájakon gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között valószínű.

Vasárnap erősen és gyengébben felhős időszakok váltakoznak, helyenként eső, zápor kialakulhat. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között várható, de a gyengén felhős tájakon gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 14 fok között valószínű.

Hétfőn változóan felhős időre számíthatunk. Néhol eső, zápor előfordulhat. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között várható, de a gyengén felhős tájakon -2, -3 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között valószínű.

A sógoroknál havazott

Ausztriába már meg is érkezett a hó. Az osztrák hegyekben hétfőre virradóra 1600 méter felett többfelé havazott. Míg szombaton nyárias időjárás volt az országban, a vasárnapi hidegfronttal 5-20 centiméternyi friss hó jött. A magas- és középhegységekben október első hetében tovább folytatódik a télies időjárás. Egyes helyeken félméteres hótakaróra számítanak a meteorológusok.

Indul a fűtési szezon

Megérkezett a hideg, ezért az ország sok pontján már bekapcsolták a fűtést. A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy a kazánokat és a konvektorokat szakemberrel kell ellenőriztetni a hosszú nyári leállás után. A távfűtési szezon hivatalosan már szeptember 15-én elkezdődött, azonban az elmúlt hetek meleg időjárása miatt eddig nem volt szükség a beindítására. Mostanra viszont országszerte számtalan társasház jelezte, szeretnék bekapcsoltatni a fűtést. A Főtáv kommunikációs vezetője azt mondta: a gáz- vagy fafűtéssel ellentétben a távfűtés megkezdése előtt a felhasználóknak nincs semmilyen tennivalójuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.