Meteorológia

Gaston Európába tart? Elszabadulhat egy óceáni ciklon

Bár az Atlanti óceán időjárásának csak nagyon közvetetten van befolyása az európaira, időnként egy-egy elszabaduló trópusi ciklon mégis megközelíti, esetleg eléri az öreg kontinenst.

2016.08.27 14:00ma.hu
screenshot

Amíg hazánk, és Európa nagy részének időjárása eseménytelenül telik, ismét van időnk kicsit távolabbra, nevezetesen az Atlanti-óceán túlpartjára figyelni - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Bár többnyire az ottani időjárásnak csak nagyon közvetetten van befolyása az európaira, időnként egy-egy elszabaduló trópusi ciklon mégis megközelíti, esetleg eléri az öreg kontinenst.

A legfrissebb előrejelzések alapján szeptember első hetében a Gaston névre keresztelt, egyelőre még csak kialakulóban lévő trópusi ciklon eléri a hurrikán fokozatot, majd legyengül, és az óceán felett a nyugatias áramlással együtt megközelíti a Brit-szigeteket és az Ibériai-félszigetet. A rendszer fejlődése még a korai szakaszában is igen bizonytalan, csak annyit lehet nagyobb biztonsággal mondani, hogy a mérsékelt övi ciklonná való átalakulás, "szelídülés" várhatóan meg fog történni

Valószínűleg a ciklon még a nyugati partvidék időjárását is csak csekély mértékben fogja befolyásolni, de az időjárás az egyik legnehezebben kiszámítható dolog, főleg hosszabb távon, például három-négy napon túl. De azért ne felejtsük azokat a ciklonokat sem, amelyek már nem egyszer nagy esőket okoztak Magyarországon - gondoljunk csak a 2010-es felsőzsolcai áradásra, amit szintén egy ciklon okozott.

A hivatalos, folyamatosan frissülő előrejelzések itt tekinthetők meg: National Hurricane Center honlapja.

Az alábbi animáción az ECMWF modell szélirány és széllökés előrejelzése látható. A kék és lilás színezéssel megjelenő, 90 km/órát meghaladó széllökések jelölik ki az egykori trópusi ciklont és annak vándorlását az óceánon keresztül.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.