OMSZ

Vasárnaptól újabb hidegfront jön, addig marad a fullasztó meleg

Az ország döntő részén szombaton és vasárnap is gyengén felhős időre számíthatunk sok napsütéssel.

2016.07.30 14:36MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

---------------------------

Európa északi része felett egy nagykiterjedésű, többközéppontú ciklonális mező helyezkedik el. Hatására arrafelé erősen felhős vagy borult az ég. Záporok, zivatarok többfelé kialakulnak, helyenként jelentősebb mennyiségű csapadék is hullik. A rendszer hidegfrontjai mögött pár fokkal az átlag alatt alakul a hőmérséklet. A leghűvösebbet Norvégia északnyugati partvidékén mérik: ott délutánonként csupán 15, 17 fok közelébe melegszik fel a levegő. Ezzel szemben a kontinens déli, illetve keleti felén igazi nyári idő van. Nagy területen több órára kisüt a nap, hűsítő zápor, zivatar csak helyenként alakul ki. Az átlagtól leginkább eltérő hőmérséklet az Ural előterében van, ott a legmelegebb órákban nagy területen 30 fok körül alakul a hőmérséklet. A Kárpát-medence fölé eleinte a ciklon előoldalán néhány fokkal melegebb levegő érkezik, majd vasárnap este egy hidegfront éri el hazánkat.



Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

---------------------------------------------------

Az ország döntő részén szombaton és vasárnap is gyengén felhős időre számíthatunk sok napsütéssel. Erőteljesebb gomolyfelhő-képződés, zápor, esetleg zivatar szombaton az északnyugati és az északkeleti határvidéken, vasárnap a Dunántúl északnyugati felén és az Északi-középhegységben várható. Vasárnap késő este azonban északnyugat felől hidegfront és a hozzá kapcsolódó zivataros csapadékrendszer éri el hazánkat. A változó irányú szél eleinte gyenge vagy mérsékelt lesz, majd éjjel fokozatosan délire fordul, és vasárnap napközben megélénkül, a Kisalföld térségében időnként megerősödik. Emellett zivatarok környezetében erős, esetleg viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 22 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 29 és 34 fok között várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.