Meteorológia

Zápor, zivatar, zizi idő, mit akar?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

2016.05.30 16:10MTI

Időjárási helyzet Európában

Európa nagy részének időjárását többközéppontú ciklonrendszer alakítja. Nyugat-Európában, valamint északkeleten van a legtöbb felhő, és ott többfelé fordul elő csapadék. Másutt a több-kevesebb napsütés mellett az erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből záporok, zivatarok alakulnak ki, néhol heves zivatar is előfordul. A legtöbb napsütés szárazföldünk déli területein van, onnan számottevő csapadékról sem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi és nyugati tájain általában 12 és 22 fok között változik. Ennél melegebb van Kelet-, Délkelet-Európában, ahol a délutáni órákra többnyire 24 és 30 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Görögország déli részén és a Kaukázustól északra 30-34 fokot is mérnek. Kedd estig a Kárpát-medence fölé már szárazabb léghullámok érkeznek, egyre kevesebb helyen alakul ki zápor, zivatar.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Változóan felhős lesz az ég, kedden is számíthatunk többórás napsütésre. Hétfőn elszórtan, kedden helyenként zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél éjszakára átmenetileg mérséklődik, kedden többfelé megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 23 és 28 fok között alakul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.