Időjárás-jelentés

A gyereknapot nem mossa el az eső, de este égi háború jön

A Dunántúlra és a középső területekre vasárnapra zivatarfigyelmeztetést adtak ki, jég is eshet.

2016.05.29 09:39MTI

Vasárnap a Kárpát-medencétől nyugatra örvénylő ciklon előoldalán továbbra is meleg, egyre labilisabb rétegződésű levegő érkezik fölénk. A fátyol- és gomolyfelhők mellett mindenütt több órás napsütés várható. Erőteljesebb felhőképződés estétől valószínű. Ekkortól a Dunántúlon és a középső területeken szórványosan záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadások alakulhatnak ki heves kísérőjelenségekkel. A szél többfelé megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik. A hőmérséklet délután 27 és 32, késő este 22 és 27 fok között alakul. A Balaton vize 20, a Velencei-tóé 22 fokos.

Estétől HEVES ZIVATAR, FELHŐSZAKADÁS:

Estétől a Dunántúlon, illetve a középső országrészben várhatóan délnyugat, dél felől intenzív vagy heves zivatarok alakulhatnak ki. Az éjszaka első felében egyre inkább a Dunántúl keleti felében, a középső országrészben, ill. az Északi-középhegység nyugati felében, míg a második felében egyre inkább a középső és a keleti országrészben várhatóak szórványosan zivatarok. Zivatarok környezetében helyenként viharos (60-90 km/h, az esti órákban akár valamivel 90 km/h feletti széllökés is lehet egy-egy helyen) szél, felhőszakadás (20-40 mm) és jégeső (1-3 cm közötti jégátmérő) is előfordulhat.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Hétfőn a reggeli, délelőtti óráktól az esti órákig a Dunától keletre várhatóak szórványosan zivatarok. Főként az ország északkeleti harmadában a kora délutáni, esti órákban helyenként intenzív vagy heves zivatarok is kialakulhatnak viharos szél (75-100 km/h), felhőszakadás (20-40 mm) és néhol jégeső (1-3 cm körüli jégátmérő) kíséretében.

Országos Meteorológiai Szolgálat


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.