Időjárás-figyelmeztetés

Károkat, fennakadásokat okoz a húsvéti vihar Nagy-Britanniában

A Katie névre keresztelt vihar tavaly ősz óta a tizenegyedik, amelyet a brit meteorológia névvel látott el.

2016.03.28 14:46MTI

Károkat és közlekedési fennakadásokat okozó vihar tört rá húsvét hétfőjén Nagy-Britanniára.

Az orkánszerű széllel, szakadó esővel, sőt egyes helyeken havazással kísért ítéletidő elsősorban a déli országrészt sújtotta, beleértve Londont, ahol fákat és egyes építkezések helyszínein darukat döntött az utcákra a szélvihar.

A legerősebb, 170 kilométeres óránkénti sebességű széllökést a meteorológiai szolgálat délelőtti közlése szerint a dél-angliai partok előtt fekvő Wight-szigeten mérték, de a partvidéktől távolabbi országrészekben is gyakoriak a 90-120 kilométeres sebességű széllökések.

A Katie névre keresztelt vihar tavaly ősz óta a tizenegyedik, amelyet a brit meteorológia névvel látott el. A három éve bevezetett elnevezési rendszer alapján a szolgálat ezt olyankor teszi meg, ha a vihar elég erős ahhoz, hogy komolyabb károkat okozzon.

A hétfői orkán jelentős fennakadásokat okozott a déli országrész, elsősorban London légiközlekedésében. Heathrow-n, a legnagyobb londoni repülőtéren sok járat többórás késésekkel érkezett, illetve indult. A British Airways légitársaság első hétfői budapesti járata, amely a menetrend alapján délelőtt háromnegyed 10-kor szállt volna le Londonban, a repülőtér utastájékoztató szolgálata szerint déli 12 óra után várható.

Gatwicken, a Londont kiszolgáló második legnagyobb repülőtéren délelőtt 26 járatot töröltek, sok érkező gépet pedig más angliai repülőterekre irányítottak át.

A meteorológia szerint az Atlanti-óceánról betört Katie vihar késő délutánra elhagyja Nagy-Britanniát az Északi-tenger felé.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.