Időjárás

Rémisztő dolog jelent meg New Orleans-ban

Tornádó tépázza az USA déli részén élők életét, házait és idegeit. De amikor ezt meglátták, a vér is megfagyott ereikben...

2016.02.25 22:54ma.hu

Pusztító viharrendszer tombol az USA déli részén, Floridában, Louisianában, Mississippiben és Virginiában is hatalmas károkat, halottakat hagytak maguk után a hatalmas viharrendszer részét képező tornádók. Rendesen megtépázta a Pensacola-öblöt is, de amikor a víz felett látták meg a ritka időjárási jelenséget az emberek, azt hitték, a végítélet jött el.

Video captures triple water spouts on Lake Pontchartrain

A scary sight: three waterspouts formed over a lake near New Orleans.

Közzétette: USA TODAY - 2016. február 24.

A víztölcsér is tornádó. A szárazföldiekhez hasonló módon jön létre, hasonló élettartamú és jellegű. A víztölcsérek a tornádókhoz hasonló forgószelek, amelyek nagy, összefüggő vízfelszínek, nem pedig szárazföldek felett alakulnak ki. Mivel a felhőtölcsér csak vizet szív fel a felszínről, a tornádókkal ellentétben az nem szürkül el, tiszta marad. A víztölcsérek és tornádók kialakulásához a nagy hőmérséklet-különbségből adódó labilitásra (hideg levegő áramlik a meleg vízfelszín fölé), azaz erős feláramlásra van szükség, ami heves zivatarokhoz (legtöbbször szupercellákhoz) kötődik. Ezek a forgószelek általában csupán néhány percig léteznek és a keskeny felhőtölcsér néhány kilométeren keresztül érintkezik a felszínnel. A szélerősség elérheti a 300 km/órát is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.