Időjárás

Ezért a csodálatos látványért nem kell külföldre menni!

A csapadékos időjárás és a hóolvadás miatt időszakos karsztforrások vize tört fel a Bükkben. Nézze meg a képeket!

2016.02.25 06:15ma.hu
Időszakos karsztforrás a Bükkben, a Vöröskő alatt, Felsőtárkány közelében 2016. február 24-én. MTI Fotó: Komka Péter

A mészkőből álló területeken a csapadék körülbelül 20-36%-a szivárog be a mészkő résrendszerébe és vesz részt a felszín alatti karszt kialakításában. A beszivárgó víz rövidebb-hosszabb felszín alatti tartózkodás után különféle karsztforrásokban lép ismét felszínre, melyek zöme a hegységperemen található. Közülük különösen ismertek a dél-bükki időszakos karsztforrások (Imó-kői-, Fekete-leni-, Vöröskői-alsó-, Vöröskői-felső-forrás), melyek aktivitása a karsztvízszint emelkedésével, csökkenésével áll összefüggésben, így általában a hóolvadást követően, kora tavasszal aktívak. Csapadékos években előfordul, hogy nyáron is ontják magukból a vizet, bár az utóbbi évekre inkább az volt jellemző, hogy be sem indultak.

Lámpával megvilágított időszakos karsztforrás a Bükkben, a Vöröskő alatt, Felsőtárkány közelében 2016. február 24-én. MTI Fotó: Komka Péter

Ám az elmúlt hetek csapadékos időjárásának hatására a Vörös-kő és az Imó-forrás is működésbe lépett. Ezek a források a karsztvízszint megemelkedésével mindaddig várhatóan működni fognak, míg az esős idő tart, valamint az azt követő hetekben is még jó eséllyel érdemes lesz felkeresni őket - írja a Bükki Nemzeti Park.

Bükki Nemzeti Park hivatalos Facebook-oldal

A Vöröskői-alsó-forrás Felsőtárkánytól északra található, melyet a Stimecz-ház melletti Vöröskő-völgyön keresztül lehet megközelíteni, csak a vízfolyást kell követni. Látványos vízsugarát annak köszönheti, hogy a korábbi természetes forrástóban buzgárszerűen feltörő víz környezetét az 1970-es években olyan módon építették ki, hogy a víz csak egy felfelé mutató szűk nyíláson át távozhasson.

Bükki Nemzeti Park hivatalos Facebook-oldal

Az Imó-forrás működése előbbinél is ritkábban figyelhető meg. Vize az Imó-kő alatti forrásbarlangból természetes módon, nagyobb vízhozam esetén dübörögve tör elő, miután barlangját már teljesen kitöltötte. A Tamás-kúti buszmegállótól tanösvényen, vagy a Hereg-rét felől jelzett turistaúton is megközelíthető.

Bükki Nemzeti Park hivatalos Facebook-oldal


Bükki Nemzeti Park hivatalos Facebook-oldal


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.