Meteorológia

Szakadatlanul szakad, de néhol felszakadozik

Túl sok változás nem várható a közeljövőben.

2016.02.13 16:00MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Szinte egész Európa időjárását ciklonális hatások alakítják. Az Atlanti-óceán felől Délkelet-Európa felé benyúló nagyméretű ciklonrendszer déli peremén láncszerűen követik egymást a nyugatról keletre mozgó peremhullámok. Vonulásukat sok felhő, többfelé eső kíséri. Az erősen felhős, csapadékos idő ellenére a 45. szélességi körtől délre eső terülteken 15 és 20 fok közé melegszik fel délutánra a levegő, de Spanyolország délkeleti partvidékén 23, 24 fokot is mérnek. Ciklon örvénylik a Skandináv-félsziget felett is, ahol szintén túlnyomóan borult az ég, de a ciklon hátoldalán áramló hideg levegő hatására ott többnyire havazás fordul elő. Ez a terület jelenleg a kontinens leghidegebb része, napközben is fagy, éjszaka pedig helyenként -10 fok alá süllyed a hőmérséklet. Téli, de nem extrém hideg az idő az Ural előterében is, a változóan felhős égből számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Vasárnap estig a Kárpát-medence viszont az említett nagykiterjedésű ciklon áramlási rendszerében marad, továbbra is sok felhő és - bár lesznek csapadékmentes időszakok is - újabb eső várható.



Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Erősen felhős vagy borult lesz az ég, de szombaton estefelé a Nyugat-Dunántúlon, vasárnap napközben a déli területeken átmenetileg felszakadozhat, elvékonyodhat a felhőzet. Összességében többfelé számíthatunk további esőre; szombaton délután a Dunától keletre, éjszaka az ország déli felén, vasárnap délelőtt a Tiszántúlon, délután az Észak-Dunántúlon valószínű többfelé eső. Hajnalra északkeleten foltokban köd képződhet. A déli szél megélénkül, vasárnap a Kisalföldön és a Dél-Alföldön egy-egy erős széllökés is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +3 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap az ország nagyobb részén 9 és 14, az Északi-középhegység tágabb környezetében 4 és 9 fok között várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.