Meteorológia

A peremciklonok miatt hull ránk az égi áldás

Eső, eső, napsütés, eső.

2016.02.11 14:36MTI

Időjárási helyzet Európában

Európa jelentős részének időjárását továbbra is az a többközéppontú ciklonrendszer alakítja, amelynek központi része Skandinávia felett helyezkedik el. Ennek a rendszernek a peremciklonjai a kontinens sok részén okoznak borult, szeles, csapadékos időjárást sokfelé esővel, záporral, helyenként havas esővel, hózáporral. A téli félév és az aktív ciklontevékenység ellenére a kontinens jelentős részén igen enyhe az idő. A nappali maximumok a legmelegebb helyeken (jellemzően Európa déli részein) 14 és 18 fok között alakulnak. Ennél jóval hidegebb van a Kelet-európai-síkság északkeleti részén, ahol a nappali csúcshőmérséklet nulla fok alatt marad. A Kárpát-medence időjárását péntek estig átmenetileg egy köztes gerinc, majd a medencétől délnyugatra képződő újabb peremhullám alakítja.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Északkeleten, keleten is szakadozik, csökken a felhőzet, de futó zápor, hózápor az északi és keleti vidékeken előfordulhat. Éjszaka eleinte kevés lesz a felhő, majd délnyugat felől ismét beborul az ég és a Dunántúlon néhol kisebb eső, zápor is lehet. Hajnalra az ország északkeleti részén és a nyugati határon foltokban köd képződhet, ami gyorsan feloszlik. Csütörtökön napközben tovább növekszik a felhőzet, de keleten még néhány órás napsütésre lehet számítani. Kezdetben néhol, a déli óráktól délnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, de a magasabban fekvő helyeken havas eső, hózápor is lehet. A kezdetben élénk, néhol erős nyugati szél éjszakára mérséklődik. Pénteken a déli, délkeleti szél megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 5 és 10 fok között valószínű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.