Eső

Özön a víz: egy nap alatt egyhavi csapadék esett, és mégegyszer ennyi várható

Sárlavina, csúszós utak és balesetek - több helyen is fennakadásokat okozott ma az időjárás. Egész nap szakadt az eső, van, ahol pedig havazott.

2016.02.10 20:46ma.hu
hirado.hu

A Bakonyban például 10 centiméternyi hó hullott. Áradnak a folyók is: a Tarna-patak már házakat is fenyeget, és a Balaton is kiöntött. Egy nap alatt egy teljes havi csapadékmennyiség szakadt a nyakunkba, és azt mondják nincs vége. A hét végéig még ugyanennyi eshet.

Szokolya - árad a patak (hirado.hu)

Homokzsákokkal zárják el a megáradt Tarna-patakot a Heves megyei Recsken, hogy ne öntse el a házakat. A vízszint óránként 15 centit emelkedett, 30-40 lakóház van veszélyben.

A Pest megyei Szokolyán a Török-patak már alig tudja elvezetni a lezúduló csapadékot, helyenként ki is lépett medréből.

A Balatonnál is tovább emelkedett a vízszint, Balatonfenyvesen 130 centiméter feletti vízállást mértek, ez nagyjából 15 centivel több az átlagosnál. A szabad strandon bokáig ér a víz, de lakóházak egyelőre nincsenek veszélyben.

Az eső sok helyen okozott gondot a közlekedésben is: Nyíribrony és Levelek között egy személyautó csapódott az út melletti fának, feltehetően azért, mert megcsúszott az esős úton. A balesetben egy 64 éves férfi halt meg.

A Vác-Balassagyarmat vasúti vonalon az esővíz alámosta a síneket, és akkora volt a sár, hogy sokáig nem közlekedtek a vonatok, Visegrád és Pilisszentlászló között pedig a hömpölygő sárlavina miatt zárták le átmenetileg az utat.

hirado.hu

Nyugaton a hó okozott gondot több településen. A Bakonyban Tésen körülbelül 10 centi esett. Körmenden, ahol nagy pelyhekben és sűrűn esett a hó, még a hókotrók is elindultak. Szakadt a hó Zalaegerszegen is, az utak még sokfelé csúszósak, ezért csak lassan lehet haladni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.