Amerikai előválasztás

Iowa után azt nézik az amerikaiak, hogy mit csinál a mormota

Mint ahogyan az amerikai elnökjelöltségről döntő iowai jelölőgyűlések izgalma sem csupán az iowaiakat kerítette hatalmába, úgy Punxsutawney Phil keddi akciójára is egész Amerika figyel.

2016.02.02 11:33MTI
twitter@ capitalweather

Phil egy mormota, amely Pennsylvaniában él, és minden év február 2-án rá szegeződnek a kíváncsi tekintetek: ezen a napon kiviszik a szabadba, és ha meglátja az árnyékát, akkor hosszú lesz még a tél, ha pedig nem, akkor hamarosan beköszönt a tavasz az Egyesült Államokban.

A híres mormota Punxsutawney városkában él, ahol a mormotanapot 1887 óta rendezik meg. Azóta ugyanis minden esztendőben kiviszik az ott élő mormotacsalád ügyeletes nemzedéki példányát a szabadba, ámbátor nem tisztázott, hogyan is érhető tetten, hogy az állat észreveszi-e az árnyékát vagy nem.

A hagyomány úgy tartja, hogy a szokás - amely honos Kanadában is - német telepesektől ered, akik német földön még sün segítségével próbálták kideríteni, meddig tart a tél. Igaz, egy másik hagyomány szerint viszont indiánok valaha volt szokásáról van szó. Megint másik legenda azt jegyezte fel, hogy a mormotanapot egy vadászegylet javasolta megtartani, úgy, hogy ezen a napon mormotahúst szolgáljanak fel. Vidéken ugyanis egykor nagyon elszaporodtak a mormoták, megdézsmálva a farmerek terményeit, s ezért döntöttek úgy, hogy az állományt ritkítani kell.

Phil, a "meteorológus mormota" nem a vadonban él, hanem a pennsylvaniai városka gondosan őrzött odújában, amelyet csakis neki és párjának tartanak fenn. Nem alszik téli álmot, és "időjóslása" persze nem pontos. Ezért 2012-ben be is perelték Ohióban, amiért tévesen jósolt korai tavaszt. A Punxsutawney Mormota Klub azért nagyon is komolyan veszi feladatát: minden év február 2-án elegánsan felöltözve, ceremónia keretében hozzák ki odújából a zömök rágcsálót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.