Meteorológia

Spanyolországban még mindig nyár van

Nálunk azonban már a szezonnak megfelelő az időjárás: havazás, ónos eső és egyéb szomorú hűvös dolgok.

2015.11.27 15:45MTI
Fotó: ma.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Az időjárási események döntően Európa északi és déli harmadán zajlanak. Észak-Európa felett viszonylag gyorsmozgású frontok helyeződnek nyugatról kelet felé. A vonulásukat erősen megnövekvő felhőzet, eső, északkeleten havazás kíséri. Dél-Európa időjárását pedig nagykiterjedésű ciklon alakítja. A mediterrán térségben is sok a felhő, többfelé esik az eső, a ciklon északi peremén helyenként havazik. A két ciklonális terület közé az Atlanti-óceán felől Franciaországon, a Germán-Lengyel-alföldön keresztül egészen Oroszországig magasnyomás nyúlik be, ebben a viszonylag keskeny sávban több órára kisüt a nap, és számottevő csapadék sem fordul elő. A kontinensen a hőmérséklet alakulásában az elmúlt napokéhoz képest lényeges változás nem történt. Fehéroroszország, Oroszország európai részén, illetve a balti államokban napközben továbbra is fagy, a közép-európai térségben 2 és 7 fok közötti hőmérséklet a jellemző. A legmelegebb Délkelet-Spanyolországban van, ahol 22, 25 fokig is felmelegszik délutánra a levegő. A Kárpát-medence időjárását szombat estig döntően a déli ciklonális mező alakítja, sok lesz a felhő, és többfelé kell vegyes halmazállapotú csapadékra számítani.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Estétől dél felől fokozatosan mindenütt erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet. Kezdetben számottevő csapadék nem lesz. Éjszaka a Dél-Dunántúlon havas eső, hó, az Alföldön eső, havas eső, néhol hó egyaránt előfordulhat, helyenként átmenetileg ónos eső is lehet, hajnalban már északkeleten is várható csapadék. Szombaton a Nyugat-Dunántúlon átmenetileg felszakadozik a felhőzet, másutt borult marad az ég. A Dunától keletre többfelé számíthatunk esőre, időnként havas esőre, az Északi-középhegység magasabban fekvő területein és délutántól néhol az Alföldön is havazásra. A Mecsekben gyenge hóesés továbbra is lehet, illetve este északnyugaton fordulhat elő zápor, hózápor. Pénteken az északi szél nyugaton, szombaton az északnyugati szél az ország középső sávjában többször megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -4 fok között alakul, északon lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 1 és 6 fok között várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.