Közösségi enciklopédia

Meghaladta az ötmilliót az angol nyelvű Wikipedia szócikkeinek száma

A mérföldkőnek számító cikket egy ausztrál önkéntes írta a persoonia terminalisról, amely vasárnap került az ingyenes online közösségi enciklopédiába.

2015.11.03 00:30MTI

Meghaladta az ötmilliót az angol nyelvű Wikipedia szócikkeinek száma. A mérföldkőnek számító cikket egy ausztrál önkéntes írta a persoonia terminalisról, amely vasárnap került az ingyenes online közösségi enciklopédiába - írták Wikimedia című blogjukon a szerkesztők.

A persoonia terminalis egy Kelet-Ausztráliában honos cserje, a Proteaceae native nevű családba tartozik. Cas Liber ausztrál szerkesztő írt róla, aki csaknem 1500 szócikkel gazdagította az angol nyelvű Wikipediát az ingyenes enciklopédia majdnem 15 éves fennállása óta.

A Wikimedia blog szerkesztői megkérdezték Libert, szerinte mi teszi különlegessé a Wikipediát, és ő azt válaszolta, hogy "abban a világban, melyet eláraszt az információ, a közösségi lexikon lehetőséget ad arra, hogy a káoszt értelmezzük". Hozzátette, hogy a Wikipedia csodálatos hidat alkot a laikusoknak szóló tájékoztatás és a szakembereknek és lelkes érdeklődőknek szóló részletes, tudományos információ között, mindeközben megszámlálhatatlan olvasót lát el ismeretekkel.

Az angol nyelvű Wikipedia közössége közleményt készített az ötmilliomodik cikk alkalmából, melyben arra kéri a lehetséges szerkesztőket, segítsenek kijavítani a még nem makulátlan cikkeket és bővíteni a jelenleg rendelkezésre álló ötmillió számát.

A Wikipedia a 35 legnépszerűbb weboldal közül az egyetlen, melyet nonprofit szervezet üzemeltet. Cikkei becslések szerint összesen 2,5 milliárd szót tartalmaznak, az olvasók naponta több mint félmilliárd oldalletöltést végeznek.

Ma a "Wiki" több témát és több megközelítést tartalmaz, mint bármely lexikon a világon, egyben a világtörténelem legnagyobb enciklopédiája, hosszabb, mint a 22 ezer 937 fejezetből álló, 40 köbméteres, 1408-ból származó Yonge Enciklopédia.

Az angol nyelvű Wikipediát a világ minden táján élő önkéntesek milliói készítik: több mint nyolcmillió regisztrált felhasználója van a számtalan névtelen szerkesztő mellett.

Az online enciklopédia 2001. január 15-i indítása óta gyorsan növekedett, ugyanannak az évnek novemberében publikálták klasszikus nyitóoldalát. Milliomodik angol nyelvű cikke 2006-ban, kétmilliomodik 2007-ben, hárommilliomodik 2009-ben, a négymilliomodik 2012-ben jelent meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.