Időjárás

Északon már havazik

Nálunk esővé szelídül a csapadék a hétvégén, de vasárnap akár 15 milliméter is eshet. Egyre hidegebb időre számíthatunk.

2015.10.09 18:32MTI

Európa északkeleti részén markáns ciklon örvénylik, amely miatt a Kelet-európai-síkságon, különösen annak az Urálhoz közeli részén borult, szeles és sokfelé csapadékos az időjárás.

A légörvény hátoldalán észak felől hideg légtömeg érkezett a térségbe, ezért kiterjedt havazás kezdődött. A hőmérséklet ennek megfelelően szintén télies: éjszaka sokfelé -5 fok alatti, nappal 0 fok körüli értékeket mérnek.

Közép- és Északnyugat-Európa időjárását ugyancsak ciklonális hatások alakítják, sok a felhő, és több helyen esik az eső, a hegyekben havazik, de csak kisebb körzetekben fordul elő jelentős mennyiségű csapadék.

Szombat estig a Földközi-tenger középső medencéjében mediterrán ciklon mélyül ki, amely a Kárpát-medence felé helyeződik át, a nagy nedvességtartalmú légtömeg miatt felhős időre van kilátás, eleinte csak elszórtan, majd dél felől egyre többfelé esővel.

Szombaton kezdetben csak északon, északkeleten fordulhat elő kisebb csapadék, majd késő délután délnyugat felől egy mediterrán ciklon húzódik fölénk, így az esti órákban délnyugaton, délen többfelé elered az eső. Napközben 12-17°C várható a megélénkülő északkeleti szélben.

Vasárnap országszerte barátságtalan, szeles időre van kilátás kiadós mennyiségű esővel. Helyenként napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet.

Hétfőn a Dunántúl északi, északkeleti részén és a Dunától keletre várható további jelentős eső, nyugaton, délnyugaton fokozatosan megszűnik a csapadék. A szél keleten még élénk lesz. Marad az évszakhoz képest hideg idő, délután is csak 6-12 fokot mérnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.