Időjárás-előrejelzés

Borús idő jön, a hétvégén sok esővel

Borús, szeles, egyre hűvösebb idő várható a hétvégén, sok esővel. Pénteken országszerte jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

2015.09.24 16:49MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint pénteken jobbára erősen felhős, vagy borult idő várható. Országos, jelentős csapadékra van kilátás. Több helyen intenzív záporokra, zivatarokra is készülni kell. Területi átlagban késő estig a Dél-Dunántúlon akár 30-50, másutt jellemzően 15-30 milliméter csapadék valószínű. A keleti országrészben az intenzív zivatarok nyomán lokálisan 50 milliméternél is több csapadék hullhat. A Dunántúlon sokfelé erős, helyenként viharos lesz a szél. Keletebbre csak időnként erősödik meg a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-18 fok között, a legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 13-18, másutt 18-23 fok között valószínű.

Szombaton is túlnyomóan borult lesz az ég. Sokfelé várható eső, zápor, keleten helyenként zivatar. Délután a Dunántúlon egyre kevesebb helyen és kisebb mennyiségben valószínű csapadék. A Dunántúlon, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében erős, a Nyugat-Dunántúlon néhol viharossá is fokozódhat a szél. A leghidegebb órákban 10-16 fok lehet. Napközben 13-19 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap reggelre északkeleten is megszűnik a tartós csapadék, napközben már csak néhol fordulhat elő az országban záporeső. Délutántól több helyen fel is szakadozhat a felhőzet, ugyanakkor helyenként még megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet 8-14 fok között valószínű. A nappali maximumok várhatóan 14-19 fok között alakulnak - olvasható az előrejelzésben.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Kelet felől egyre vastagabb felhőzet érkezik fölénk, így éjszaka már nagyrészt erősen felhős, illetve borult lesz az ég, egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás is lehet. Pénteken erősen felhős vagy borult idő várható, napközben eleinte esetleg az északkeleti határvidéken, majd a Dél-Alföldön szakadozhat fel rövid ideig a felhőzet. Országos, jelentős csapadékra van kilátás esővel, rövid ideig, de több helyen intenzív záporokkal, zivatarokkal. Területi átlagban péntek késő estig a Dél-Dunántúlon akár 30-50, másutt jellemzően 15-30 mm csapadék valószínű, az intenzív zivatarokat pedig a keleti országrészben is kísérheti lokálisan 50 mm feletti csapadékmennyiség. A Dunántúlon az északnyugati szél sokfelé erős, helyenként viharos lesz, keletebbre az északi, északkeleti szél csak időnként erősödik meg, sőt a Dél-Alföldön pénteken többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11-18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken a Dunántúlon 13-18, másutt 18-23 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

A kontinensen a legkevesebb felhő jelenleg Oroszországban és Spanyolországban figyelhető meg. Mindkét helyen északról dél felé haladva emelkedik a hőmérséklet, csak az ibériai államban kisebb távolságon belül változik 16, 19 fokról 30, 33 fokig a délutáni maximum. Napos az idő még Franciaország déli és keleti részén is, de ezt a térséget nagy sebességgel közelíti meg a Brit-szigeteken éjszaka esővel, záporokkal átvonult hidegfront. Ugyanakkor az országok átlagában - Ciprust nem számítva - Ukrajnában van most a legmelegebb, ahol napközben 25, 33 fokig melegszik fel a levegő. Dél-Skandináviától egészen Szicíliáig a magasban egy úgynevezett teknő mélyült ki. A felszín közelében ennek keleti oldalán egy hullámzó frontrendszer húzódik hozzávetőlegesen a Stockholm-Bécs-Nápoly-Tunisz vonal mentén; az Alpoktól délre eső szakasza, a Földközi-tenger meleg vizéből összegyűjtve az energiát, tovább erősödik. Az osztrák-olasz határon - az orografikus erősítés következtében - már csütörtök reggelig több helyen 50-80 mm csapadék hullott, a következő 36 órában pedig előbb a Nyugat-Balkánon, majd pedig a Kárpát-medencében is sokfelé kiadós esőzés várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.