Meteorológia

Európában egyre nagyobb területről szorul ki a hőség

Az egész kontinens felett átívelő ciklon ezért a felelős.

2015.09.04 15:41MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Európában egyre nagyobb területről szorul ki a hőség. A meleg levegő visszahúzódásáért az a ciklon a "felelős", amely jelenleg az Északi-tenger felett örvénylik, okklúziós és melegfronti szakasza hozzávetőlegesen a norvégiai Trondheimtől nagyjából Szentpéterváron keresztül egészen a Kaszpi-tengerig, míg hullámzó hidegfrontja Moszkvától Bécsen, Genován és Barcelonán át egészen Gibraltárig húzódik. A frontrendszer mögött hűvös, észak-atlanti eredetű levegő árasztotta el a Brit-szigeteket, Franciaországot, sőt Németországban és Lengyelországban az elmúlt két-három napban mintegy 10-15 fokkal esett vissza a hőmérséklet. A légtömeg tengeri eredetére utal, hogy a felsorolt területeken elég sok a felhő, gyakran és gyorsan változik az égkép, záporok pedig továbbra is előfordulnak, de jelentős csapadék nincs. A kontinensen péntek reggelig kiadós csapadékot Dél-Norvégiából, az orosz főváros térségéből és az Alpok északi vonulatairól jelentettek. Európa délkeleti harmadán azonban továbbra is forró, száraz levegő a meghatározó. Az Appennini-félsziget nagy részén, a Balkán-félszigeten, Romániában és Kelet-Ukrajnában tovább tart kánikula, 30 fok feletti hőmérséklettel, sőt Macedónia és Bulgária egyes részein 37, 38 fokot is mérnek. A már említett frontrendszer egyik hulláma a Földközi-, és az Adriai-tenger 26, 28 fokos tengervize felett jelentősen megerősödik, és szombat estig kiadós csapadékot hoz a Kárpát-medencébe.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Pénteken a Nyugat-Dunántúl kivételével az ország nagyobb részén átmenetileg csökken a felhőzet és akár hosszabb napos időszakok is lehetnek. Kora estétől Horvátország irányából fokozatosan megvastagszik, illetve felettünk is képződik felhőzet, és az éjszaka folyamán délnyugat felől egyre nagyobb területen számíthatunk intenzív záporokra, zivatarokra. Szombaton szinte országszerte borult idő lesz, reggel a Nyírségben lehet vékonyabb felhőzet, később legfeljebb a délkeleti határvidéken lehet rövid felszakadozás a zárt felhőtakaróban. Országos eső várható, sokfelé kiadós csapadékkal: nagy területen 10-20, kisebb körzetekben 30-50 mm csapadékkal, a Tiszántúlon, illetve a Dél-Alföldön még zivatarok is lehetnek. A nyugati, északnyugati szél pénteken átmenetileg több helyen megerősödik, majd éjszakára mérséklődik a légmozgás. Szombaton az északira forduló szél elsősorban a nyugati és a déli megyékben élénkül meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 19 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 17, 22 fok között valószínű, de a Nyírségben délelőtt, a délkeleti határvidéken délután lehet ennél kissé melegebb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.