Hőség

Életbe lépett a hőségriasztás

Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás, amely kedd éjfélig tart. Idén ez az ötödik hőségriasztás.

2015.08.29 07:34MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb levegő áramlik az ország fölé, emiatt és a sok napsütés következtében a napi középhőmérséklet szombattól keddig 25 Celsius-fok körül, illetve az Alföldön jellemzően e fölött alakul. A számítások szerint szerdán érkezik majd egy hidegfront, amely véget vet a hőségnek. Az előrejelzés szerint a várható legmagasabb hőmérséklet mind a négy nap 34-35 Celsius-fok lesz.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást adott ki szombattól kedd éjfélig.

A hőségriasztás ideje alatt a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ingyen ásványvizet biztosít utasainak a MÁV-Start.

A háziállatokat is óvni kell!

Az állatok védelmére olyan megoldásokat kell találni, ami hűti a testüket vagy a környezetüket, így például locsolni is lehet a kutyákat. Különösen érzékenyek a hőségre a nyomott orrú kutyafajták, így például a mopsz, az angol vagy a francia bulldog is. Fokozottan kell figyelni a nagy melegben a társ- és a haszonállatokra is!

A klímaváltozás miatt szenvedhetnek a növények

Napjainkban a klímaváltozás egyik legjobban érezhető hatása, hogy egyre gyakoribb a szélsőséges időjárás; a felmelegedés mellett az is megfigyelhető, hogy jelentősen nő a szélsőségesen meleg napok száma, ami nagyon káros lehet a növényzetre.

Hogyan kell hűs otthont csinálni a kánikulában?

Nagyon szükségünk van ezekben a napokban néhány jó tippre, hogy el bírjuk viselni a hőséget! Hogyan teremtsünk hűs környezetet természetesen?

Mit érdemes tudni a légkondikról?

A légkondicionáló berendezések használatának leggyakoribb kockázatai és a helyes használatuk.

A hőségben különösen figyeljünk oda az élelmiszerek kezelésére!

Kánikulában gyakoribbak az élelmiszer eredetű megbetegedések, ennek elkerülése érdekében nyáron különösen oda kell figyelni az ételek előkészítésére, kezelésére, tárolására.

Nyár, kánikula, víz - Igyunk sokat! De miből és mennyit?

Inni, inni és inni! - hangzik a jó tanács ilyenkor, nyáron. Tudjuk, hogy a folyadék lételemünk, és azt is, hogy szervezetünk 60 százaléka víz, a vízben oldott elektrolitok pedig sok élettani folyamatban nagyon fontos szerepet játszanak. De vajon tisztában vagyunk azzal, hogy mennyit és mit igyunk?. Mindemellett van hét módszer a folyadékpótlásra, ha már a víz gondolatától is rosszul van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.