Aggódunk minden nap

Tízből hét magyar védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben

A lakosság nyolcvan százaléka a mindennapjaiban is érzékeli az éghajlatváltozás hatásait, és aggódik a klímaváltozás miatt, tízből heten pedig védtelennek érzi magukat a klímaváltozás hatásaival szemben.

2015.08.12 13:19MTI

Az Energiaklub MTI-hez szerdán eljuttatott kutatási összefoglalója szerint elsősorban a kisebb településeken élők tapasztalnak egyre forróbb nyarakat, egyre gyakoribb aszályokat és a kártevők elszaporodását, tízből hatan egyre gyakoribb heves zivatarokat és szélviharokat, és egyre enyhébb teleket észlelnek lakóhelyükön. A válaszadók leginkább attól tartanak, hogy a klímaváltozás egészségi problémákat okoz.

Sokan aggódnak amiatt, hogy kár keletkezik lakóingatlanukban, illetve termésükben, valamint hogy a szélsőséges időjárás miatt huzamos ideig tartó áramszünetek alakulnak ki.A magyar lakosság több mint 70 százaléka védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben, és a válaszadók 64 százaléka érzi úgy, hogy nem kap elég segítséget ahhoz, hogy védekezni tudjon.

A felmérés szerint a lakosok fele azt gondolja, hogy önkormányzatának konkrét védekező intézkedéseket kellene indítania a településen.

A kutatásból az is kiderül, hogy az önkormányzatok számíthatnak a lakosság aktivitására: tízből nyolcan nyilatkoztak úgy, hogy részt vennének olyan helyi programokban, amelyek révén a település jobban felkészülhet a környezet várható változásaira. Az Energiaklub felmérését 1600 fős, országosan reprezentatív mintán végezték júliusban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.