Hőség

Az állatokat is megviselheti a kánikula

Különösen érzékenyek a hőségre a nyomott orrú kutyafajták, így például a mopsz, az angol vagy a francia bulldog is.

2015.07.23 11:10MTI
freedigitalphotos/Simon Howden

A haszon- és a házi kedvencként tartott állatokat is megviseli a kánikula - mondta el Varga József állatorvos az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Hozzátette: különösen érzékenyek a hőségre a nyomott orrú kutyafajták, így például a mopsz, az angol vagy a francia bulldog is. Az ilyen fajtájú kedvenceket a kánikula idején érdemes kizárólag hajnalban vagy késő este sétáltatni.

Figyelni kell arra is, hogy amennyiben öt másodpercnél hosszabb ideig nem tudjuk lerakni a tenyerünket a forró betonra vagy aszfaltra, semmiképp se vigyük ki sétálni a városi kutyákat, nehogy égési sérüléseket szerezzenek a talpukon - hangsúlyozta Varga József.

Az állatorvos kitért arra is, hogy a rövidebb szőrű, világos bundájú kutyák és macskák könnyen leéghetnek az orruk és fülük tájékán, ez ellen magas faktorszámú napvédő krémmel lehet védekezni.

Szintén fontos a hőguta tüneteinek - megállás nélküli lihegés, étvágytalanság, hányás, 40-42 Celsius fokos testhőmérséklet - időben történő felismerése, ilyen esetben haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulni - mondta el Varga József.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.