Világvége

Ázsiai oroszlánok pusztultak el a monszunesők okozta árvízben

A kihalás fenyegette ázsiai oroszlánok utolsó vad populációjából legalább tízet elpusztított a monszun okozta árvíz az indiai Gudzsarát tartomány rezervátumában - áll az ország szövetségi környezetvédelmi minisztériumának friss jelentésében.

2015.07.12 18:21MTI
freedigitalphotos/him2

Az eső miatti földcsuszamlások, árvizek és házomlások legalább 81 ember halálát idézték elő Gudzsarátban, ezrek kényszerültek otthonaik elhagyására. Az esőzések miatt pusztult el legalább tíz a világ utolsó, vadon élő, 523 egyedet számláló ázsiaioroszlán-populációjából is (Panthera leo persica). Zsákmányállataik nagy száma szintén az időjárás áldozatául esett, több mint 80 pettyes szarvas és 1670 nilgau antilop is elpusztult - olvasható a jelentésben.

A környezetvédők 2013-ban sikeresen érveltek az indiai legfelsőbb bíróságon amellett, hogy az oroszlánok egy részét szállítsák máshová, mert aggodalomra ad okot, ha az alfaj összes vadon élő példánya ugyanott él, így egyszerre sújthatja őket természeti katasztrófa vagy betegség. Gudzsarát tartomány azonban nem költöztette sehová az állatokat.

Az oroszlánok a rezervátumukhoz közeli elárasztott területeken hullottak el. Egyetlen esős napon, június 26-án 26 centiméter víz zúdult a vidékre, mely ekkor "100 négyzetkilométeres szakadatlan víztükörré változott" - közölte C. N. Pandey, a tartomány erdészeti vezetője. Sok oroszlánt találtak legyengülve és sokkos állapotban, ők kezelést és megfelelő táplálékot kaptak - írta a jelentés.

A rezervátum dolgozói, állatvédők és helybeliek százai indultak ezután az életben maradt oroszlánok keresésére, és találtak is mintegy 80 példányt, mely "a területén biztonságban kóborolt, vadakat ejtett el és felfalta őket" - így a jelentés.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.