Hőség

Tovább tartanak nyitva a fürdők és locsolják az utakat Budapesten

A szombattól érvényben lévő hőségriasztás idején Budapesten folyamatosan locsolják a közutakat, a fürdők tovább tartanak nyitva, a Deák téren hűtött vizet osztanak, emellett a közparkok ivókútjai is a lakosság rendelkezésére állnak.

2015.07.03 13:25MTI

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében azt írták, hogy a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó cégek Tarlós István főpolgármester utasítására a szombattól szerdáig elrendelt hőségriasztás idején igyekeznek javítani a lakosság közérzetét.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.-nél szombat 6 órától szerda éjfélig fokozott készenlét lesz érvényben, folyamatosan locsolják a budapesti közúthálózatot. Nappal elsősorban a lakótelepeket, a sűrűn lakott városrészeket hűtik, éjszaka a fő- és a közösségi közlekedési útvonalakat. A locsolással átmenetileg 6-8 fokkal lehet lehűteni a burkolatot, emellett lekötik a port és a polleneket. A BKV Zrt. által kijelölt vonalakon a villamossíneket is locsolják.

A Palatinus, a Gellért, valamint a Dagály fürdő visszavonásig meghosszabbított nyitva tartással 21 óráig, a Széchenyi és a Szent Lukács fürdő 22 óráig várja a strandolókat. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kezelésében lévő valamennyi strandnál a pénztárakhoz ingyenesen használható ásványvíz-automatákat helyeznek ki, továbbá folyamatosan figyelmeztetik a fürdőzőket az erős ultraibolya-sugárzásra és a fokozott folyadékpótlás szükségességére.

A Fővárosi Vízművek Zrt. szombattól visszavonásig, 10-től 18 óráig hűtött zacskós vizet oszt az V. kerületi Deák Ferenc téren.

A Főkert Nonprofit Zrt. a kezelésében lévő 106 ivókút működését intenzíven figyeli, és rongálás esetén igyekszik mihamarabb elhárítani a problémát. A közlemény szerint szükség esetén a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki az öntözéshez használt, ivóvíz minőségű vizet adó csapot. A Főkert folyamatosan öntözi a kiemelt zöldterületeket és az azokhoz tartozó játszótereket.

A társaság azt kérte, hogy ha valaki megrongált, nem működő ivókutat talál, akkor azt jelezze a 06-80-277-275-ös, ingyenesen hívható zöldszámon vagy az ugyfelszolgalat@fokert.hu e-mail címen.

A közleményben ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a parkokban, köztereken található szökőkutakban tilos fürdeni.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön közölte, hogy szombattól szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el az országos tiszti főorvos. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.