Hőség

Kánikula miatt készültség lépett életbe Olaszországban

Az olasz polgári védelem a legmagasabb fokozatú hőségriadót léptette életbe az északkeleti Veneto tartományban és az itt található Velence városában pénteken.

2015.07.03 12:34MTI

A turistákkal teli Velencében a hőmérséklet eléri a negyven fokot és az utcákon sétálók által érzékelt hőség ennél is nagyobb - figyelmeztetett az olasz polgári védelem. Az Afrikából érkezett és az előrejelzések szerint szerdáig tartó rendkívüli kánikulát a levegő több mint hatvan százalékos páratartalma is fokozza.

A legmelegebbet eddig Veneto tartományban és a szintén északolasz Trentino-Alto Adigéban levő Bolzanóban mérték. Hasonlóképpen melegrekordot várnak Bresciában, Milánóban és Torinóban is. A melegfrontot az olasz meteorológusok a görög mitológia szerint az Alvilágban égő Phlegethón folyóról nevezték el.

A kánikula egész Olaszországban tombol. Rómában a lakosok és turisták az utcai kutaknál és parkokban keresnek hűsölést. A városi rendőrök még afelett is szemet hunynak, ha a turisták a lábukat a szökőkutakba lógatják. Az olasz fővárosban a polgári védelem ingyenes palackozott vizet oszt a turisták és a hajléktalanok között. A Coldiretti termelői szövetség ingyen gyümölcsöt és zöldséget oszt gyerekek és idősek között az Expo2015 milánói világkiállítás pavilonjainál. Az időseket támogató Federanziani szövetség arra szólította fel a családokat, ne hagyják magukra az időseket. Az olasz egészségügyi minisztérium arra kérte az olaszokat, hogy a nap legmelegebb óráiban ne menjenek ki az utcára és fogyasszanak könnyű ételeket, sok folyadékot.

A hét végére "teltház" várható az olaszországi tengerpartokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.