Klímaváltozás

Időjárási szélsőségek: saját magunk sírját ássuk

A szélsőséges időjárási események, az áradások és az aszályok többsége a főként az emberi tevékenység okozta globális felmelegedésre vezethető vissza.

2015.04.28 07:42MTI

A világszerte jelentkező hőhullámok mintegy 75 százaléka, a szélsőséges mennyiségű csapadék majdnem egyötöde írható a globális felmelegedés számlájára - állapították meg a zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatói, akik különböző számítógépes klímamodelleket vizsgáltak meg, hogy az emberi tevékenység időjárási szélsőségeket okozó hatását megbecsüljék. A többi szélsőség a természetes időjárási ingadozás miatt következik be.

"Kis átlaghőmérsékleti emelkedés is sokat jelent" - hangoztatta Erich Fischer, a kutatás vezetője. Ha a Föld átlaghőmérséklete az ipari forradalom előttihez viszonyítva két Celsius-fokot emelkedik, akkor a hőhullámok valószínűsége az ötszörösére nő. Hasonlóan drámai a felmelegedés hatása az extrém csapadékos napokra is: két fokos melegedésnél a csapadékszélsőségek 40 százaléka lesz az emberi tevékenység számlájára írható.

Mindenekelőtt az északi félteke érezné az özönvízszerű esőzéseket. Más, már most is forró vidékeket a hőség napjai még nagyobb kihívások elé állítják - mondta Fischer. A tavalyi volt a legmelegebb év a rendszeres mérések kezdete óta az ENSZ meteorológiai világszervezetének jelentése szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.