Időjárás

Elébb napsütés, azután havazás

Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé előbb száraz, majd hajnaltól ismét egyre nedvesebb levegő áramlik.

2015.01.31 15:41MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában


A kontinensünk legnagyobb részének időjárását egy hatalmas kiterjedésű ciklon alakítja. A középpontjaival az Északi-tenger, a Balti-tenger és a Kárpát-medence felett elhelyezkedő ciklon hatására Európa legnagyobb részén borongós, csapadékos az idő, eső, havas eső, havazás egyaránt előfordul. Anticiklon hatása csak a Kelet-európai-síkság keleti felén érvényesül, de arrafelé is borult, párás az idő. A legmagasabb hőmérséklet a mediterrán térségben jellemzően 10 és 17 fok között alakul, sőt Spanyolország délkeleti partvidékén 21, 26 fokot is mérnek. Az 50. szélességi körtől északra már csak 0 fok köré, sőt Skandinávia északi részén csak -10, -13 fok közé melegszik fel napközben a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé előbb száraz, majd hajnaltól ismét egyre nedvesebb levegő áramlik.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig


Szombaton nyugat felől felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütés mindenütt lehet. Délutántól már csak az északi határ mentén fordulhat elő elvétve egy-egy hózápor. Az éjszaka második felében délnyugat, dél felől erősen megnövekszik a felhőzet, és vasárnap általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak északkeleten lehet kevés szűrt napsütés. Vasárnap délelőtt még csak a nyugati, délnyugati, déli határvidéken fordulhat elő eső, havas eső, majd a déli óráktól a Dunántúlon és a Dél-Alföldön egyre többfelé várható egyre inkább havazás. Síkvidéken 5 cm-t meghaladó friss hó csak délnyugaton - és ott sem túl nagy eséllyel - lehet. Szombat délutántól a változó irányú szél már többnyire mérsékelt marad. Éjszaka a nyugati és északi területeken köd, illetve zúzmarás köd képződhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és -6 fok között valószínű, de a hóval borított, kevésbé felhős helyeken -7, -11 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 0 és +5 fok között valószínű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.