Havas kérdés

Meg lehet-e enni a havat?

Végre hazánkba is elért a téli csapadék, és bár sokan nem szeretik, a gyerekek többsége imádja a hógolyózást, a hóemberépítést vagy a szánkózást. De vajon hagyhatjuk-e nekik, hogy megegyék a fehérre szilárdult vizet?

2015.01.28 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Travis Swan via Flickr by CC 2.0

A kérdés természetesen nem abban a formában értelmezendő, hogy az ember képes-e megenni a havat (természetesen igen), hanem inkább arról van szó, hogy vajon nincs-e egészségkárosító hatása? Anne Nolin, az Oregon Állami Egyetem atmoszférakutató tanszékének professzora nyugodt szívvel ajánlja a hóevést - egészen addig, amíg a lehullott csapadék tiszta. A hó és a jég klímarendszerben betöltött szerepét tanulmányozó szakember szerint a talajszintre leérő hó nagy része nagyjából a csapvíz ihatósági szintjén van (egy fejlett országban).

De mi van azzal a szennyeződéssel, ami a hópelyhekben található? Miután a felhőkből kiválik a téli csapadék, és mielőtt leér a felszínre, a hideg vízmolekulák különböző részecskékkel érintkeznek, ideértve a port és a pollent is. Ezek egyébként hatással vannak a jégkristályok formálódására. Aggodalomra azonban semmi ok, állítja Nolin, hiszen ezek pont ugyanazok a részecskék, amiket hétköznapjaink során belélegzünk. Ráadásul a hópelyhek "idegenanyag-tartalma" még alacsonyabb is, mint az esőcseppeké.

Ha már leesett a földre, akkor egészen addig tiszta marad, amíg valami rá nem kerül - közismert, hogy sárga havat nem eszünk. De a barna szín sem bizalomgerjesztő, ha gyermekünk mindenáron havat akar enni, akkor lehetőleg friss hóesésben tegye azt. Amúgy sem fog belőle sokat fogyasztani, mert túlságosan hideg a torkának, és inkább a megfázás miatt aggódhatunk, mint a légköri szennyezés miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.